Op woensdag 3 april vond de jaarlijkse ploegenpresentatie van WTOS plaats. Traditiegetrouw is dit een avond met allerlei interessante praatjes van mensen uit de wielerwereld, wordt de nieuwe WTOS clubkleding voor het nieuwe seizoen uitgedeeld en vindt er een gladdebenencontest plaats.

Voor deze avond waren er 5 sprekers te gast. Elske Coenen-Delfgou, mede-eigenaar van wielercafé Fausto in Schoonhoven, trapte de avond af. Zij vertelde hoe om te gaan met het brein dat af en toe ‘op rood slaat’. Je hebt vast wel een keer meegemaakt dat je in een peloton rijdt en bang bent voor een grote valpartij, of als je op kop rijdt en die ene tegenstander vlak voor de finish je voorbij sprint en je denkt “achja, het heeft ook geen zin om voor de eerste prijs te gaan vechten want die ander wint toch.” Elske gaf inzichten in hoe deze cirkel doorbroken kan worden en gaf handvatten hoe zo efficiënt mogelijk om te gaan met gestelde doelen zonder van dit uitgestippelde pad af te wijken.

De tweede spreker was VIRO, de hoofdsponsor van WTOS en ingenieursbureau in Vlaardingen. Met zo’n 6 man waren ze goed vertegenwoordigd en tijdens hun presentatie werd er een goed beeld van het bedrijf VIRO gegeven. VIRO wil zijn werknemers zo vitaal mogelijk laten zijn en organiseert verschillende dagen in het jaar met een sportief tintje. Ook willen ze vitaliteit graag stimuleren door verschillende sportgerelateerde doeleinden te sponsoren, met name duursporten, waarbij ze graag een langdurige samenwerking aangaan. Zo is de sponsoring van WTOS ontstaan.

Vlak voor de pauze deelde sportarts Robert Rozenberg zijn inzichten en wetenschappelijke kennis omtrent wielrennen. Van trainingsschema’s tot cadanssnelheden, van voedsel na een wedstrijd tot cranklengtes, alles kwam aan bod en maakte de nodige discussie los, die zelfs nog doorging tot in de pauze. Want iedereen zegt toch altijd dat je een cadanssnelheid van 90-120 aan moet houden? Maar nu blijkt dat je het met 70 veel langer vol kunt houden. Ook legde hij de fysiologie achter al deze feiten uit: hoe het zit met je glucose voorraad in je spieren en de verbranding hiervan en hoe we zo optimaal mogelijk kunnen trainen.

Voor deze avond was er een zaal in het WestCord Hotel geboekt, met uitzicht op het centrum van Delft en de IKEA. In de pauze werd er genoten van uitstekende koffie en thee en was er genoeg ruimte voor discussies of gezellig gepraat. Ook werd de rebus gepresenteerd voor de KMK-locatie, waarmee je de locatie kunt raden. Tijdens het hemelvaartweekend wordt er elk jaar afgereisd naar een van de buurlanden om een weekend lekker te kunnen fietsen in een heuvelachtige omgeving. Weet jij al waar het dit jaar heen gaat?

Olympisch baanwielrenner Joost van der Burg mocht als eerste spreken na de pauze. Hij vertelde met veel enthousiasme over de ploegenachtervolging en over alle technische aspecten van het ‘treintje’. Zo zijn vermogens van 600 watt redelijk aan de lage kant (terwijl dit eigenlijk ontzettend hoog is! Zeker vergeleken met het wegwielrennen waar 300 watt al erg indrukwekkend is) en zijn snelheden van 60-70km/u dagelijkse kost. Ook deelde hij zijn trainingsschema, met soms wel 2 trainingen per dag! Zeer interessant zo’n uniek en open inkijkje in het leven van een prof.

Hierop voortbordurend, praatte WTOS’er en WASp-er Daniël Langereis over de stap van toerder naar elite en hoe hij uiteindelijk terecht kwam bij elitecombinatieteam WASp. Hij vertelde over zijn 10 jaar als wielrenner en wat er in die tijd allemaal gebeurd is en dat elite rijden best wel prima te combineren valt met studie en studentenleven. Dus, mocht je zin hebben om wedstrijden te rijden, aarzel dan niet langer en vraag een licentie aan! Misschien stroom jij net als Daniël door naar eliteniveau.

Op het einde was het tijd voor de kledinguitreiking. Helaas was nog niet alle kleding binnengekomen en kon er geen officiele ploegenfoto gemaakt worden of gladdebenencontest plaatsvinden, wat andere jaren wel het geval was. Binnenkort wordt er een ophaalmoment georganiseerd, zodat iedereen zijn volledige kledingbestelling op kan halen en de wedstrijden in nieuwe pakjes gereden kunnen worden. Wel is er onthuld dat er komend seizoen met een iets donkerdere tint blauw rondgereden zal worden dan het afgelopen jaar, zodat het logo van onze hoofdsponsor VIRO nog beter zichtbaar is.

Al met al was het een geslaagde ploegenpresentatie! Deze avond was niet mogelijk geweest zonder de sponsoring van VIRO en de inzet van al onze sprekers. Hartelijk dank aan alle sprekers voor hun interessante verhalen! Ook dank aan Bart Janse voor het maken van foto’s van deze avond.

VIRO ontvangt het enige echte WTOS shirt!
Sportarts en wetenschappelijk onderzoeker Robert Rozenberg

 

Olympisch baanwielrenner Joost van der Burg
WTOS’er en WASp-er Daniël Langereis
Elske Coenen-Delfgou