Wat is een licentie

Om aan nationale wedstrijden van de KNWU en trainingswedstrijden bij een lokale club te kunnen deelnemen heb je een wedstrijdlicentie nodig. Hiervoor moet je eerst lid zijn/worden van een KNWU club. WTOS is zo’n KNWU club. Registreren doe je als KNWU lid op de KNWU site. Neem vervolgens contact op met de wedstrijdcommissaris van WTOS (wedstrijden@wtos.nl), stuur vervolgens een mail met daarin je KNWU id en de bestuurder kan d.m.v. jouw KNWU-id jou toevoegen aan de KNWU club WTOS. De kosten voor een KNWU lidmaatschap bij de club WTOS bedraagt 14 euro, terwijl lid zijn van de KNWU zonder club 34,25 euro bedraagt. Als je eenmaal lid bent van een club, kun je een licentie aanvragen op MijnKNWU. Voor het aanvragen van een licentie kan je onderstaande stappen doorlopen.

Aanvragen/verlengen licentie? 

Ben je lid van WTOS op MijnKNWU? Dan kun je jouw licentie aanvragen of verlengen in MijnKNWU. Als je bent ingelogd kies je in het linker menu ‘Mijn account’ en vervolgens in het submenu voor ‘Licenties’. Hier zie je jouw huidige licentie(s) en hier heb je de mogelijkheid om nieuwe licenties aan te vragen. Als jij, de licentiehoud(st)er, niet actief verlengt, dan vervalt de licentie van dat jaar. Wil je de licentie in de loop van het seizoen wijzigen, dan kun je via MijnKNWU een nieuwe licentie aanvragen, waardoor de oude licentie komt te vervallen.

De KNWU kent verschillende vormen voor wedstrijdlicenties voor verschillende categorieën. Deze categorieën hebben ook verschillende bijbehorende kosten. Deze zijn in het onderstaande schema terug te vinden. De looptijd van een licentie is 1 jaar: van 1 januari tot en met 31 december van dat jaar. Elk jaar vraag je dus opnieuw een licentie aan.

Je kan elk jaar vanaf 1 december je huidige licentie verlengen. Let op bij wedstrijden in de eerste dagen van het nieuwe jaar: het verlengen en opsturen van jouw licentie kan maximaal 8 dagen duren. Bij het aanvragen van je licentie op 31 december kan het zijn dat je de licentie niet binnen hebt voor de wedstrijd in het eerste weekend van januari.

Dag-Startlicentie (€7/dag)

            Als je wilt kijken of een wedstrijd iets voor jou is maar nog geen licentie voor een jaar wilt aanschaffen is er een mogelijkheid om een Dag-Startlicentie te nemen. Hiermee mag jij starten in elke startlicentie wedstrijd.

Startlicentie (€21 (u19) / €28 (u23) / €35 (23+))

Met een startlicentie kan je starten bij kleine lokale wedstrijden, zoals clubwedstrijden, trainingskoersen, criteriums of omlopen. De startlicentie wordt bij dit soort wedstrijden aangeduid als ‘FUNklasse’ of als ‘zonder licentie’.

Sportklasse licentie  (€130)

Bij de sportklasse licentie zijn er meer kleine omlopen (70 km) en criteriums beschikbaar gedurende het jaar. Dit is de categorie waar een renner kennis maakt met verschillende ondergronden (asfalt, klinkers, grasklinkers). Verder kan er deelgenomen worden aan de hogere categorie bij trainingskoersen en/of studentencups waardoor je rijdt met meer ervaren renners.

Amateur licentie (€150)

Bij het een na hoogste amateurniveau staan er veel criteriums en omlopen op het programma. Verder kan jij als coureur starten bij de A’s/licentiehouders  bij trainingswedstrijden en/of studenten cups. De wedstrijden bij de amateurs zijn langer en gaan sneller dan bij de Sportklasse en Funklasse.

Junioren (u19) (€161)

Vanuit de KNWU is het mogelijk om ook alleen een junior licentie aan te vragen. Dit doe je alleen als jij wielrennen op zeer hoog niveau doet. Met een junior licentie is het mogelijk om met verschillende nationale klassiekers mee te doen. Hiervoor wordt meestal door een club een ploeg gevormd die mee kan doen aan de klassiekers. WTOS heeft helaas niet genoeg leden om een ploeg te kunnen vormen.

Belofte- (u23) / elite-licentie (€294 / €323)

De belofte en elite zijn de hoogste niveaus die je kan aanvragen, de wedstrijden gaan hier erg hard en dit doe je alleen als je wielrennen op zeer hoog niveau zou willen beoefenen. Het wordt dus niet aangeraden om voor je eerste wedstrijd deze licentie aan te vragen. Als belofte of elite kun je bijvoorbeeld meedoen aan klassiekers of de lucratieve westlandse zomercriteriums. In het geval van WTOS houdt het in dat WASP/combinatieploeg Ahoy/WTOS deelneemt aan de clubcompetitie. De beloften is alleen bedoeld voor renners onder de 23 jaar.