Wat ís WASP nu precies?

Team WASP is de Elite/beloften ploeg waar WTOS deel van uitmaakt. WASP wordt gevormd door een aantal clubs uit de omgeving en biedt de renners van deze clubs de kans om deel te nemen aan belangrijke wedstrijden op het hoogste niveau voor clubrenners in Nederland. WASP is een belangrijk onderdeel van WTOS en de andere clubs om renners met ambitie, inzet en talent te kunnen faciliteren. Op dit moment wordt WASP gevormd door de verenigingen RWC Ahoy, RWV de Spartaan, PRC Delta en natuurlijk WTOS.

Achtergrond

WASP is ontstaan vanuit drie clubs, WTOS, Ahoy en de Spartaan, die merkte dat het lastig was om een nationaal klassieker programma te rijden met de eigen club. Voor het rijden van een nationaal programma zijn geld, materiaal, ondersteunend personeel en genoeg renners nodig. Voor de losse clubs bleek het lastig te zijn om dit allemaal te regelen, daarom werd er besloten om samen de klassiekers te gaan rijden, waardoor het veel makkelijker werd om alles te regelen wat nodig was. Renners hoefden nu niet naar een andere club om klassiekers te kunnen rijden, als dat bij de eigen club niet mogelijk was. Op deze manier kunnen de deelnemende clubs nu renners over de gehele breedte van het amateur wielrennen ondersteunen.

Elite/beloften wielrennen – een introductie

Een elite licentie, of belofte als je jonger dan 23 bent, is de hoogste licentie die je als amateur wielrenner kan nemen. Met deze licentie kan je criteriums rijden, zoals deze ook voor alle andere amateur niveau’s worden georganiseerd, maar de meeste focus ligt op de ‘klassiekers’. Met klassieker wordt in Nederland een, vaak grote, omloop of rit in lijn bedoeld, waarbij de wegen worden afgezet door de politie. Dit zijn wedstrijden met grote peletons, vaak rond de 150 man en met een belangrijke status.

Veel klassiekers die WASP rijd maken deel uit van de Clubcompetitie, een serie klassiekers waar alle Nederlandse clubs met een elite/beloften ploeg aan deelnemen en waar een individueel en ploegenklassement over wordt opgemaakt. Ook zijn er een aantal losse nationale klassiekers waar het deelnemersveld bestaat uit een combinatie van een paar Nederlandse uci continental teams (het laagste niveau profteams), Nederlandse clubploegen en soms een aantal buitenlandse ploegen. Ook rijd WASP soms een UCI 1.2 koers. Dit zijn de laagst gerankte prof koersen, waar voornamelijk kleine profploegen en vaak een aantal clubploegen aan meedoen.

Renners met een elite of belofte licentie hebben vaak al wat meer koerservaring, zeker in de klassiekers. Behalve dat de meeste renners op dit niveau simpelweg hard kunnen fietsen en de wedstrijden lang zijn, heb je ook veel behendigheid op de fiets nodig om mee te kunnen fietsen in deze wedstrijden.

Om een impressie te krijgen hoe een klassieker er uit kunnen zien, bekijk de onderstaande video!

WASP renners bij WTOS

Tijn Voerman

Gerald De Jong

Teun Wissema

Tom Waldram